Сьогодні було трохи часу. IRF530 виявилися 100% підробкою. Не тримають струм. Вскрив - там кристал менше за сірникову головку. Отже в утіль. Як і IRF520 куплені у того ж самого продавця - Борода на промюа. Узяв IRF520 з радіомага - вони нормальні. Переміряв без резисторів у затворі. На вході транс 2:1:1, R2R3=50ом, С11С12 =680пф.Підсилення та вихідна потужність більша ніж у р-канального IRF9520 тому що у 520го вище крутизна. Але потужність розсіювання 60Вт на транзистор. Поки що цій варіант лідирує, бо на 21МГц він видає 100Вт
Підсилювач на IRF с загальним стоком
-
UR5FFR
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 901 time
Re: Підсилювач на IRF с загальним стоком
Трохи попитав джеміні стосовно максимальної потужності яку можна отримати з пари IRF520 без ймовірності теплового пробою.
Отже для IRF520 треба по входу ставити атенюатори та обмежувати вихідну потужність на рівні 100Вт. Вийде досить стабільний підсилювач на 100Вт від 80м до 15м та 35Вт на 10м
До речі ці розрахунки дають відповідь чому горять транзистори. Десь КСХ вище, десь нагрів і тепловий пробій.
Діпсік трохи консервативніший виявився.Є двотактний підсилювач потужності КВ діапазону 2-30МГц працюючий у класі В зроблений на мосфетах у яких максимальна допустима температура переходу 175С та максимальна потужність розсіювання 60Вт. Транзистори встановлені на радіатор без прокладок. Використовується якісна термопаста. Термореле за допомогою кулера підтримує температуру радіатора не вище ніж 50С. Яку максимальну пікову потужність в SSB я можу отримати без ризику теплового пробою транзисторів?
Максимальна безпечна пікова потужність огинаючої (PEP) в режимі SSB для вашого підсилювача становить 160 – 180 Вт (з короткочасними піками мовного сигналу до 200 Вт). У режимі безперервного однотонального сигналу (CW / TONE / режим налаштування) максимальна вихідна потужність обмежена рівнем 140 – 165 Вт.
Порахуй яка максимальна потужність SSB буде якщо КСХ = 2
За підвищеного КСХ = 2 (SWR = 2.0) максимальна безпечна пікова потужність (SSB PEP) знижується до 80 – 90 Вт.
В обох випадках було багато розрахунків - я їх опустив. Кому цікаво - можете повторити запити.Безпечна практична межа (без ризику теплового пробою): я наполегливо не рекомендую досягати 175°C. Для надійної роботи напівпровідників температуру переходу слід тримати не вище 150°C (запас 25°C на пульсації, гістерезис термореле та нерівномірність прогріву кристала).
Реальна максимальна пікова потужність в SSB без ризику виходу транзисторів з ладу становить приблизно 130–140 Вт PEP (при ККД 65%).
При КСХ = 2 ваша безпечна пікова потужність (PEP) суттєво знижується. Якщо при ідеальному узгодженні (КСХ=1) я рекомендував триматися 130–140 Вт, то з КСХ=2 безпечний рівень падає майже в 1,4 раза. Отже максимальна безпечна пікова потужність SSB при КСХ=2 становить приблизно 98 Вт PEP.
Отже для IRF520 треба по входу ставити атенюатори та обмежувати вихідну потужність на рівні 100Вт. Вийде досить стабільний підсилювач на 100Вт від 80м до 15м та 35Вт на 10м
До речі ці розрахунки дають відповідь чому горять транзистори. Десь КСХ вище, десь нагрів і тепловий пробій.