Вихідний каскад трансивера мікрон .

Андрій_UR3ILF
Позивний: UR3ILF
Has thanked: 12 times
Been thanked: 32 times
Контактна інформація:

Re: Вихідний каскад трансивера мікрон .

Повідомлення Андрій_UR3ILF »

Живлення 12 вольт навіть не розглядаю в принципі. Як і струм спокою 50ма на транзистор - на порядок більше ставлю. Тобто близько ампера на два транзистори при 24 вольтах. Грiються, а як iнакше? Трансформатори на кільцях. З біноклями зовсiм не зрослося у мене з польовиками. Лише з біполярниками. 

PS: Мiй друг с пари RD16 экстремально викачував 98 ватт на сороковцi при 28V живлення. Сугубо щоб перевiрити виживуть чи нi. Вижили. 
Ur5ydw
Позивний: Ur5ydw
Has thanked: 7 times
Been thanked: 8 times

Повідомлення Ur5ydw »

Андрій_UR3ILF писав: Сер червня 04, 2025 9:26 pm Живлення 12 вольт навіть не розглядаю в принципі. Як і струм спокою 50ма на транзистор - на порядок більше ставлю. Тобто близько ампера на два транзистори при 24 вольтах. Грiються, а як iнакше? Трансформатори на кільцях. З біноклями зовсiм не зрослося у мене з польовиками. Лише з біполярниками. 

PS: Мiй друг с пари RD16 экстремально викачував 98 ватт на сороковцi при 28V живлення. Сугубо щоб перевiрити виживуть чи нi. Вижили. 

Існують паспортні данні ,існують режими роботи...а чавити з двох рд16 100 чи навіть 50 ватт...таке собі, сумнівне заняття...як би так все було просто ,то думаю інженери не стали би розробляти лінійку рд30,70,100....на рахунок потужності "викачував"ваш товариш,то ви у нього запитайте,де він виміри робив ,до ФНЧ чи після???і в вашому випадку ставити 16 транзистори лише для 3,5 та 7 МГц,не зовсім доцільно,на тих частотах спокійно працюють irf510 і аналогічні транзистори...

Ur5ydw

Повідомлення Ur5ydw »

Ось власне х-стики транзистора і по ним видно що йому і як треба...для мене мій сигнал це як лице в эфірі...якщо вам то не важливо ,то звичайно можна усім нехтувати і працювати з імд 10 чи 17,....без діапазонних ФНЧ і тд...
Вкладення
Screenshot_2025-06-05-15-00-26-952_com.adobe.reader-edit.jpg
Андрій_UR3ILF
Контактна інформація:

Ur5yd писав: Чет червня 05, 2025 11:51 amІснують паспортні данні ,існують режими роботи...а чавити з двох рд16 100 чи навіть 50 ватт...таке собі, сумнівне заняття...як би так все було просто ,то думаю інженери не стали би розробляти лінійку рд30,70,100....на рахунок потужності "викачував"ваш товариш,то ви у нього запитайте,де він виміри робив ,до ФНЧ чи після???і в вашому випадку ставити 16 транзистори лише для 3,5 та 7 МГц,не зовсім доцільно,на тих частотах спокійно працюють irf510 і аналогічні транзистори...
Мені здається що ви форумом помилилися. На цЫкухлам  теоретики з багаторічним стажем збираються і наводять один одному аргументи як ні чого не робити. Або де ви бачили щоб iнженери 24V живили RD16??? Ось такi я ви менi рокiв 15 тому казали що 24V то смерть! А теперь самiж усiм рекомендують так робити :mrgreen:

Я аматор, та до того ж початківець який поділився своїми спостереженнями. Тому не варто цей форум перетворювати на цЫкухлам з графіками та іншою теорією ймовірності. Любителі вони не інженери, нам можна все. А ви далі вивчайте даташити, купуйте які завгодно транзистри! Я використовую те, що у мене є і за ціною не як за крило від боїнгу. Чотири РД16 у мене віддавали 100 ватт і за ціною  набагато дешевше а головне доступніше потужних транзисторів. Просто купив у космодромi коли вони ще новою поштою не вiдправляли. Два тижнi очiкував. Сигнал в мене завжди був и буде якiсний. Не пишiть дурниць. 

Freddy
Been thanked: 28 times

Повідомлення Freddy »

Давайте проявляти терпимість один до одного  .  Бо одну мою тему вже закрили  :mrgreen: через нетерпимість учасників., я не хочу щоб закрили і цю . Експерименти це добре ,особливо коли ніхто не постраждав,  ні люди ні транзистори . Для себе ще не вирішив який транзистор ставити , але скоріше за все ірф510.  

UY2ZA
Позивний: UY2ZA
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Повідомлення UY2ZA »

К сожалению не поддельные IRF-510 стали редкостью. Меряйте входную емкость.  
Ur5ydw

Повідомлення Ur5ydw »

Андрій_UR3ILF писав: Чет червня 05, 2025 3:44 pm
Ur5yd писав: Чет червня 05, 2025 11:51 amІснують паспортні данні ,існують режими роботи...а чавити з двох рд16 100 чи навіть 50 ватт...таке собі, сумнівне заняття...як би так все було просто ,то думаю інженери не стали би розробляти лінійку рд30,70,100....на рахунок потужності "викачував"ваш товариш,то ви у нього запитайте,де він виміри робив ,до ФНЧ чи після???і в вашому випадку ставити 16 транзистори лише для 3,5 та 7 МГц,не зовсім доцільно,на тих частотах спокійно працюють irf510 і аналогічні транзистори...
Мені здається що ви форумом помилилися. На цЫкухлам  теоретики з багаторічним стажем збираються і наводять один одному аргументи як ні чого не робити. Або де ви бачили щоб iнженери 24V живили RD16??? Ось такi я ви менi рокiв 15 тому казали що 24V то смерть! А теперь самiж усiм рекомендують так робити :mrgreen:

Я аматор, та до того ж початківець який поділився своїми спостереженнями. Тому не варто цей форум перетворювати на цЫкухлам з графіками та іншою теорією ймовірності. Любителі вони не інженери, нам можна все. А ви далі вивчайте даташити, купуйте які завгодно транзистри! Я використовую те, що у мене є і за ціною не як за крило від боїнгу. Чотири РД16 у мене віддавали 100 ватт і за ціною  набагато дешевше а головне доступніше потужних транзисторів. Просто купив у космодромi коли вони ще новою поштою не вiдправляли. Два тижнi очiкував. Сигнал в мене завжди був и буде якiсний. Не пишiть дурниць. 

"Дякую"за відсилання до братів менших,зауважу я нікуди вас не відсилав...а те що 4 рд16 дають 100ватт так то норм і роблять це при 13,8 в нащо там 24 я не розумію(знов же про графіки,там це чудово видно)...на рахунок теоретиків,дякую...але я більше практик і не на одні граблі наступив за довгий час...і все що писав було лиш для того щоб інші не наступали на граблі...і на рахунок 
Теоретиків- одна з останніх конструкцій https://youtube.com/shorts/AXVDxQmO3xM? ... uY7YV8N5bc
SIMON
Been thanked: 3 times

Повідомлення SIMON »

в тому,що РД16 працюють від 24в це факт і 50вт від пари транзюків не фантастика. такі результати я отримав на підсилювачі конструкції UT3MK там де в драйвері AD8012.можна було ще трохи накрутить,але сцикотно.

р.с. цікаво,а що там всередині, що змушує такий чудовий контролер  показувати такі гарні цифри.

Андрій_UR3ILF
Контактна інформація:

SIMONр.с. цікаво,а що там всередині, що змушує такий чудовий контролер  показувати такі гарні цифри. 

Напевно там нема RD16 про якi тема. 
IMG_20161023_000526.jpg
IMG_20161023_000508_HDR.jpg

Ось пiдсилювач який 50 ватт легко вiддавав. Драйвер BFG135 яких в мене купа з ремонтiв телекоммунiкацiйного  обладнання та інші цікаві мікросхеми.
ФНЧ на входi, ФНЧ 40МГц на виходi. Далi ще октавнi ФНЧ. Осою103 все вимiрював i про струм спокою не зi стелi написав. Скрiни нажаль не можу показати. Не все на гугл диск вантажилося.
Перетворювач з 12>24 на ATtiny13> cофстарт ШИМ, захист по струму, вiд КСВ на виходi i так далi.
Але 10 ватт можливо отримати з радянських КТ921А. Теж надiйнi транзистори. 15-20 ватт при живленнi 24V вiддають. Був у мене в одному з трансиверiв каскад на 3+3 КТ921А та 50-60 ватт на виходi. А в 1995 роцi пiв сотнi КТ315Г 25+25  8 ватт на виходi на 160 метрiв та купа QSO.
До речi звичайний КТ606А в драйверi качає пару RD16 без проблем. Саме так робив завжди. Не треба шукати iмпорт. Мода то таке. 

Ur5ydw

Повідомлення Ur5ydw »

SIMON писав: Чет червня 05, 2025 7:27 pm в тому,що РД16 працюють від 24в це факт і 50вт від пари транзюків не фантастика. такі результати я отримав на підсилювачі конструкції UT3MK там де в драйвері AD8012.можна було ще трохи накрутить,але сцикотно.

р.с. цікаво,а що там всередині, що змушує такий чудовий контролер  показувати такі гарні цифри.

Я не заперечую що рд16 працюють від цієї напруги,мене лише цікавило яке імд отримали -всього лиш...одразу понеслось-ти баран всі так роблять ,воно працює і ми жмем мощу(а в особистих одразу відправили на форум до братів лишньохромосомних).. нічого дивного в цьому не має, абсолютно...як і не має нічого дивного в тому що більшість з повторювачів не осмілилось навіть осцилограф на вихід тикнути,і дивного нічого немає в тому що ще велика частина робила виміри без ФНЧ,або з одним єдиним на 30мгц...те саме відноситься і до тих хто висновки зробив по струму споживання поділивши підводиму навпіл...саме цікаве що конструкція на двох рд16 чудово описана і вилизана є у Андрія на сайті...
на відео перероблений каскад від морського трансивера sailor 250...в ньому стоять транзистори які сумарно можуть віддати майже кіловат,але інженери обмежили йому потужність в 250 пікової(дивно нащо),озброївшись приладами-визначив максимальну можливу з нормальним імд,переробив захисти,керування та інше , засунув в коробку,ну і трохи прийшлось прошивку контролера переробити...

Відповісти