Простий транзисторний трансивер Бджілка (BeeJT TRX)

serge_m
Has thanked: 48 times
Been thanked: 42 times

Re: Простий транзисторний трансивер Бджілка (BeeJT TRX)

Повідомлення serge_m »

Я здається зрозумів що мене збило з пантелику. Полосовий фільтр (окремий на одну смугу) має вхід-вихід  50 Ом тільки в смузі пропускання. А поза смугою напевно росте, і тому взаємний вплив мінімізується.

PS: Цікаво чому пішла така тенденція що діапазон 160 метрів списують в утиль?

UR5FFR
Has thanked: 127 times
Been thanked: 808 times

Повідомлення UR5FFR »

serge_m писав: Чет квітня 09, 2026 7:19 pm Я здається зрозумів що мене збило з пантелику. Полосовий фільтр (окремий на одну смугу) має вхід-вихід  50 Ом тільки в смузі пропускання. А поза смугою напевно росте, і тому взаємний вплив мінімізується.
Будь який полосовий фільтр має КСХ~=1 тільки у полосі пропускання. Возьміть RFSimm99 та подивиться на графіках S11 - це return loss по входу який однозначно перераховується в КСХ. Чому так? Тому що нас цікавить передача потужності з найменшими втратами. І потужність ця передається тільки в полосі пропускання а не за її межами.
Якщо потрібно мати постійний КСХ то це вже діплексер - тобто одна частина спектру йде у корисне навантаження, а інша - у dummy load.
serge_m писав: Чет квітня 09, 2026 7:19 pm PS: Цікаво чому пішла така тенденція що діапазон 160 метрів списують в утиль?
Я для себе досить давно поставив хрест на цьому бенді. Потрібні досить великі антени, усілякі вкорочені будуть працювати погано. Дуже великий рівень індустріальних завад. Усе це робить використання діапазону дещо проблемним.
Ігор Віт.
Has thanked: 8 times
Been thanked: 21 time

Повідомлення Ігор Віт. »

Схема ДПФ 2007-го року від Олега UR6EJ.
Виходи запаралелені.
schematic__bpf3_141.pdf
(52.12 Кіб) Завантажено 14 разів

Відповісти