Вимірювання індуктивності і ємності в радіоаматорській справі
-
grandfather
Re: Вимірювання індуктивності і ємності в радіоаматорській справі
Є два саморобні вимірювачі, один простіше, другий більш наворочений, але це більше програмно. Користуюся простим, другий припадає пилом, мені вистачає точності.
-
Freddy
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 43 times
Для мене проблема використання саморобного lc вимірювача в тому що немає чим перевірити його точність . І відповідно я не можу толком зрозуміти чи прилад бреше чи проблема з елементом .
-
UR5FFR
- Has thanked: 99 times
- Been thanked: 670 times
Для ємностей я повсякдень використовую вимірювач CM7115 - тут вище давали його фото. Є також частотомер з вимірюванням LC. Але частоту міряє осцилограф. А індуктивність дуже рідко коли потрібно бо зазвичай усе мотається на амідоні та співпадає з розрахунком.
Це можна зробити або маючи референсний калібрований вимірювач, або якщо є високоточні зразкові компоненти. Наприклад не проблема знайти ємності з відхиленням 0,5-1%
-
Ігор Віт.
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 10 times
Найбільша ваша проблема- це те, що ви зациклились на точності вимірів, і цим самим створюєте собі проблеми на рівному місці.
я років з 15 користуюсь так званим макеєвським LC метром.
для перевірки точності знайшов у своєму хламі пару конденсаторів з допуском по ємності +/- 0.5 проценти. Переміряв- усі вони були в медах допуску.
те ж саме і індуктивності- заводські дроселі використав як еталони.
Повірте, такої точності вам вистачить назавжди.
-
Freddy
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 43 times
Проблема в тому що в мене немає конденсаторів з таким допуском а тільки звичайні. Доступу до каліброваного приладу немає і відповідно немає з чим порівнювати
-
grandfather
Проблема в тому що в мене немає конденсаторів з таким допуском а тільки звичайні. Доступу до каліброваного приладу немає і відповідно немає з чим порівнювати Немає у Вас, є у людей, які продають, я купував на Ушинського, на радіоринку, забіть у пошук Гугл, там дуже багато пропозицій.
-
US5MSQ
- Позивний: US5MSQ
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 15 times
конденсатори к71-7 є с допуском 1% та навіть 0,5% - дивись тут https://skylots.org/search.php?search=% ... =0&catid=0