Виміряти коефіцієнт укорочення коаксіального кабелю (або лінії) з відомим хвильовим опором можна за такою формулою: K = R * C * c, де R - хвильовий опір кабелю (Ом), C - ємність одного метра кабелю (Ф), а 'c ' - швидкість світла (м/с). Після скорочень формула набуває більш практичного вигляду: K = Rом * Спф/м * 0.0003. Тобто для вимірювання коефіцієнт укорочення достатньо знати хвильовий опір кабелю та виміряти його погонну ємність.
Коефіцієнт скорочення зазвичай більше одиниці. Ще використовують velocity factor який менше одиниці. Зв'язані вони наступною формулою
Velocity Factor = 1 / K
Для грубої оцінки хвильового опору кабелю можна орієнтуватися з його погонну ємність.
У 50 омних кабелях ємність близько 95-102 пф/м. У 75 омних – 55-67 пф/м. При ємності 44 пф/м ми маємо справу з 90 омним кабелем. Ємність 33 пф/м відповідає 125ти омному кабелю.
Для точного визначення хвильового опору буде потрібно вимірювач індуктивності. Проводимо два виміри для того ж самого шматка кабелю - його ємність при розімкнутому кінці та індуктивність при замкнутому. Хвильовий опір знаходимо за допомогою простої формули
Z = Sqrt(L/C)
де Sqrt - це квадратний корінь
Якщо є векторний аналізатор, то вимір параметрів кабелю суттєво спрощується. Необхідно взяти відрізок кабелю та виміряти його комплексний імпеданс при розімкнутому та закороченому кінці. Далі використовуємо формули з апноуту Agilent.
В результаті отримуємо хвильовий опір та згасання. Для отримання коефіцієнта укорочення необхідно скористатися такою формулою
Velocity Factor = 2 * PI * Frequency / (betta * C_SPEED)
тут C_SPEED - швидкість світла м/с, Frequency - частота Гц.
Досить часто постає питання про згасання кабелю на певній частоті. У характеристиках на кабель виробник зазвичай наводить величину згасання для декількох частот, які досить далекі від тих, що нас цікавлять.
Можна скористатися наступною наближеною формулою визначення втрат в dB/m
Коефіцієнти K1 і K2 легко визначити, маючи два значення погонного згасання для різних частот. Ці дані можна взяти з параметрів кабелю. Нехай ми знаємо, що на частоті Freq1 кабель має згасання Att1, а на частоті Freq2 - відповідно Att2.
Тоді вирішуючи систему рівнянь отримаємо такі значення коефіцієнтів
K2 = (Att2*Sqrt(Freq1)-Att1*Sqrt(Freq2))/(Freq2*Sqrt(Freq1)-Freq1*Sqrt(Freq2))
K1 = (Att1-K2 * Freq1) / Sqrt (Freq1)
Тут Sqrt – квадратний корінь.
Знаючи коефіцієнти K1 і K2, ми можемо розрахувати згасання для будь-якої необхідної частоти.
Вимірювання параметрів коаксіального кабелю
Re: Вимірювання параметрів коаксіального кабелю
придбав трішки різних телефонних кабелів з прицілом використати як симетричний фідер.погуглив способи заміру параметрів такого кабелю з допомогою НАНИ. вроді нічого особливого приєднав, заміряв....АЛЕ...бентежить той факт що лінія то симетрична, а вхід у НАНИ-НІ...тож я подумав що для коректних вимірювань потрібен якийсь симетріруючий транс 1:1. чи ні, і
може я помиляюсь? спробую щось таке замутити а потім порівняти результати. а також цікаво, що шановне панство думає по цьому поводу....
може я помиляюсь? спробую щось таке замутити а потім порівняти результати. а також цікаво, що шановне панство думає по цьому поводу....
-
- Позивний: UR3ILF
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 32 times
- Контактна інформація:
Для замiру нема рiзницi. З антенною да, там ciмметрия треба.
На ВЧ бендах згасiння може бути незадовiльним. Краще классична двухпровiдна лiнiя.
В мене колись гарно працював МРМ без екрану. Його використовували в ВЧ радиотрансляцii. Жили 1.2мм та iзоляцiя пiнка. Давно це було.
На ВЧ бендах згасiння може бути незадовiльним. Краще классична двухпровiдна лiнiя.
В мене колись гарно працював МРМ без екрану. Його використовували в ВЧ радиотрансляцii. Жили 1.2мм та iзоляцiя пiнка. Давно це було.
-
- Позивний: UR5VFT
- Has thanked: 285 times
- Been thanked: 75 times
чорний трппм від різних виробників 0.8-1.2мм 120-150 ом. Довго застосовуємо як сим лінія тримає до 1квт бажано застосовувати зі стольним тросиком при більшій довжині .а це виміри з нету 73!SIMON писав: ↑Вів червня 03, 2025 3:41 pm придбав трішки різних телефонних кабелів з прицілом використати як симетричний фідер.погуглив способи заміру параметрів такого кабелю з допомогою НАНИ. вроді нічого особливого приєднав, заміряв....АЛЕ...бентежить той факт що лінія то симетрична, а вхід у НАНИ-НІ...тож я подумав що для коректних вимірювань потрібен якийсь симетріруючий транс 1:1. чи ні, і
може я помиляюсь? спробую щось таке замутити а потім порівняти результати. а також цікаво, що шановне панство думає по цьому поводу....ПРППМ-1,2.png
Для заміру кабеля використав чотири доступні мені способи-два теоретичні,два практичні,без застосування симетр.транс. розрахунок через індуктивність і ємність показав опір кабеля ПРППМ 1,2 довжиною 1,3м прибл. 220ом.інший розрахунок, де задіяні такі данні, як діаметр жили-1,2мм, відстань поміж жилами 6,4мм.діелектрична проникність полієтилену-2,16 дав результат 193ом.заміри на двох різних аналізаторах показали 183ом і 206ом. купність вроді як і непогана то можна на цьому і зупинитись.