Схема де дросель після П-контура на мій погляд має деякі переваги. В аноді великий опір десь 2-3ком, тому реактанс дроселя повинен бути дуже великим, не менш ніж у 10-20 разів більше. А це приводить до проблем реалізації. З виходу П-контура 50ом, тому там вимоги до реактансу дроселя на порядок нижчі.
Вихідний каскад на лампах (як? реле? галета?)
-
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 544 times
Re: Вихідний каскад на лампах (як? реле? галета?)
-
- Позивний: UR5VCP
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 8 times
- Контактна інформація:
Стосовно анодного дроселя, рекомендується для багатодиапазонного підсилювача шось тіпа такого:
це, наскільки я розумію, здерто з америтрона.
це, наскільки я розумію, здерто з америтрона.
-
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 544 times
Велика індуктивність = багато витків = велика міжвиткова ємність = паразитні резонанси які лежать у робочому діапазоні частот.
Ось тому дросель після П-контура більш привабливий. Але при цьому постійний струм буде на КПЕ - треба ставити додаткові блокуючі ємности послідовно з ними.
Ось тому дросель після П-контура більш привабливий. Але при цьому постійний струм буде на КПЕ - треба ставити додаткові блокуючі ємности послідовно з ними.
-
- Позивний: UT8AS
- Has thanked: 21 time
- Been thanked: 29 times
to: UR5VCP ...наскільки я розумію...
Вітаю! Такий дросель варто на 400+ ватів...до 50 ватів добре працює і з намоткою "універсал" від старої військової техніки + 50-60 витків в один ряд до анода, або ДМ 0,2 на 30-50 мкГн. Випробував на ПП з ГУ 29. Якщо ставити після П-контура, то можна ДМ 0,2 200-250 мкГн, але при добре узгодженій антені, бо на шмат дроту може стати "чорним" при маніпуляціях КЗЄ (hi!). Переключав трансиверним "шашликом", але в окремому корпусі другого ПП робив комутацію TX-RX РЕС 47, а діапазонів РЕС 34 при анодному <600 в і десь 50-60 ватів (можливо, бо тоді точність виміру...) на велику "Дельту" з КСХ прибл. 1,6-2,0 на всіх бендах.
Вітаю! Такий дросель варто на 400+ ватів...до 50 ватів добре працює і з намоткою "універсал" від старої військової техніки + 50-60 витків в один ряд до анода, або ДМ 0,2 на 30-50 мкГн. Випробував на ПП з ГУ 29. Якщо ставити після П-контура, то можна ДМ 0,2 200-250 мкГн, але при добре узгодженій антені, бо на шмат дроту може стати "чорним" при маніпуляціях КЗЄ (hi!). Переключав трансиверним "шашликом", але в окремому корпусі другого ПП робив комутацію TX-RX РЕС 47, а діапазонів РЕС 34 при анодному <600 в і десь 50-60 ватів (можливо, бо тоді точність виміру...) на велику "Дельту" з КСХ прибл. 1,6-2,0 на всіх бендах.
-
- Позивний: UR5VCP
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 8 times
- Контактна інформація:
Андрію - аби не було паразитів - робиться багато секцій.
Стосовно на 400+ ват, я на шматочку кераміки 10мм намотаю на кілька секцій, та й все. Буде одна 6П13С на виход і +300В анод. Думаю вистачить. Хоча да, були в мене контура з універсалом, треба поритися.
Стосовно на 400+ ват, я на шматочку кераміки 10мм намотаю на кілька секцій, та й все. Буде одна 6П13С на виход і +300В анод. Думаю вистачить. Хоча да, були в мене контура з універсалом, треба поритися.
-
- Позивний: UR4UQZ
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
Вставлю свої п'ять копійок, може комусь буде корисно.
Весь парадокс ситуації в тому, що послідовне живлення вихідного каскаду доцільно використовувати якраз за високих анодних напруг. Розберемось чому.
Послідовне живлення дозволяє вирішити одну з найпроблемніших задач лампового підсилювача потужності - виготовлення анодного дроселя, що працюватиме в усьому діапазоні частот. Детально про це написано у dl2kq.de. Якщо в двох словах, то анодний дросель веде себе як довга лінія: він обов'язково має паразитні резонанси, що визначаються довжиною провода, використаного для його намотування. Якщо паразитний резонанс потрапляє в смугу підсилюваних частот, дросель не працює. Для вирішення проблеми при намотці дроселя використовують такий прийом як секціонування, що дозволяє зсунути частоти паразитних резонансів дроселя подалі від частот, що підсилюються.
При анодній напрузі 300 В зазвичай немає проблеми намотати пристойний анодний дросель. Бо низька напруга = низький вихідний опір каскаду = мала індуктивність дроселя = мала довжина проводу для його намотки = мала кількість паразитних резонансів. Для прикладу: я зробив собі підсилювач на чотирьох ГУ-19-1 із анодною напругою 600В, то для намотки анодного дроселя використав лише чотири метри дроту. З таким дроселем мій підсилювач працює від 1.8 МГц, і взагалі не має жодних паразитних резонансів в усьому КХ діапазоні.
Весь парадокс ситуації в тому, що послідовне живлення вихідного каскаду доцільно використовувати якраз за високих анодних напруг. Розберемось чому.
Послідовне живлення дозволяє вирішити одну з найпроблемніших задач лампового підсилювача потужності - виготовлення анодного дроселя, що працюватиме в усьому діапазоні частот. Детально про це написано у dl2kq.de. Якщо в двох словах, то анодний дросель веде себе як довга лінія: він обов'язково має паразитні резонанси, що визначаються довжиною провода, використаного для його намотування. Якщо паразитний резонанс потрапляє в смугу підсилюваних частот, дросель не працює. Для вирішення проблеми при намотці дроселя використовують такий прийом як секціонування, що дозволяє зсунути частоти паразитних резонансів дроселя подалі від частот, що підсилюються.
При анодній напрузі 300 В зазвичай немає проблеми намотати пристойний анодний дросель. Бо низька напруга = низький вихідний опір каскаду = мала індуктивність дроселя = мала довжина проводу для його намотки = мала кількість паразитних резонансів. Для прикладу: я зробив собі підсилювач на чотирьох ГУ-19-1 із анодною напругою 600В, то для намотки анодного дроселя використав лише чотири метри дроту. З таким дроселем мій підсилювач працює від 1.8 МГц, і взагалі не має жодних паразитних резонансів в усьому КХ діапазоні.
-
- Позивний: UR5VFT
- Has thanked: 329 times
- Been thanked: 85 times
- товариш використовує китайські реле 300 вт 1.8-50 мгцUR5VCP писав: ↑Чет червня 29, 2023 3:59 pm Друзі, почну з простого питання, чи має право на життя такий варіант, і до якої межі потужності?Screenshot_80.jpg
Пропонуйте варіанти вихода, без "шампура", мені наприклад цікаво на реле, на 3 бенди 80-40-20, і використати китійреле ))
Буде 6П13С 1 штучка на 300В анода.
Ваша думка?
-
я часто анодне заводив на контур вч. для прикладу 73!
-
- Позивний: UR5VFT
- Has thanked: 329 times
- Been thanked: 85 times
- точно ті що справа не працюють як треба
- Вкладення
-
- 4styles.jpg (131.85 Кіб) Переглянуто 996 разів
-
- Позивний: UR4UQZ
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
Ставите діагнози по фотографії? Я би не був такий певний. Якщо кількість витків невелика, то дросель може мати лише один резонанс десь між 21 МГц і 25 МГц. В моєму підсилювачі стоїть схожий, і нормально працює: 13м дроту. Взагалі дросель робиться під конкретну конструкцію, бо на його роботу впливає також оточення. Що працює в одній конструкціі, може не працювати в іншій.
До речі можна спробувати використати NANO VNA для налагодження дроселя. Там буде видно весь КХ діапазон, це дуже зручно.