Блок керування для антенного перемикача
-
liqura
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 9 times
Блок керування для антенного перемикача
Вітаю, шановане товариство. Багато років тому зробив собі перемикач антен на реле від автомобільних реле поворотів РС950. Тимчасово. Але , як завжди буває, виявилося надовго. Живу на першому поверсі десятиповерхівки. Перемикач на горищі, захищений від негоди, антени ( IV на 5 діапазонів ) на криші. Кабель РК,живлення розетки 220В, два кабеля супутникових тарілок та кабель лан - в гофрі, закріплений на фасаді. Під впливом часу гофра потріскалася та розсипалася, лан кабель також не витримав. А саме по ньjму відбувалось керування перемикачем. Чи то перетерся, чи розірвався, не знаю. Але залишився без зв'язку. Фактично можу використати для цілей керування лише два проводи 220В, вони мало використовуються. Мені потрібно передавати на реле: +24В - постійно, плюс або мінус 12В на один із двох проводів. На кожному з них стоять по два діоди шоткі. Тоді я зможу, як і раніше, керувати п'ятьма антенами. Можно спробувати інший метод: по двум проводам подавати і живлення і команди. Але не впевнений, що це буде надійно. Там же "гуляє" ВЧ 100-200 Вт, і не завжди КСВ дорівнює 1,0... Прокласти ще на пару років лан не вирішить проблему. Що порадите? З повагою, Сергій.
-
UR5VFT
- Позивний: UR5VFT
- Has thanked: 569 times
- Been thanked: 121 time
-
Ur5ydw
- Позивний: Ur5ydw
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 36 times
Re: Блок керування для антенного перемикача
Ніколи не використовуйте мережевий Lan кабель ,білого,чи сірого кольору-він не живе на сонці більше 2-3 років..тільки чорний...це власне стосується і коаксіального кабелю,стояв у мене rg6(здається)то за 5 років просто розсипався...
Ну а по вирішенню проблеми,то вже закинули вам варіанти...
-
oldPsyho
- Позивний: UR5XOU
- Has thanked: 187 times
- Been thanked: 70 times
Чорний кабель UTP є й для внутрішніх робіт. Для зовнішніх використань - товстіша оболонка і є несуча стальна жилка чи кевларова нитка...Ur5ydw писав: ↑Вів травня 05, 2026 8:06 pm Ніколи не використовуйте мережевий Lan кабель ,білого,чи сірого кольору-він не живе на сонці більше 2-3 років..тільки чорний...це власне стосується і коаксіального кабелю,стояв у мене rg6(здається)то за 5 років просто розсипався...
-
UR5VFT
- на польових днях застосовували такі підключення. може комусь знадобиться .. 73!
- Вкладення
-
- Схем коммутатора.GIF (17.86 Кіб) Переглянуто 711 разів
-
- kommutator pult- 4.GIF (53.55 Кіб) Переглянуто 711 разів
-
UR5VFT
- Сподіваюся, що пропонована схема управління 6 реле по трьох проводах може стати в нагоді в радіоаматорській практиці. Взагалі спочатку вона розроблялася для виносного (на дах будинку) симетричного тюнера. Це лише фрагмент загальної схеми тюнера. Її також можна застосувати для комутатора антен. У моєму розумінні перевагою схеми служить простота застосування та доступна комплектація. Для лінії, що з'єднує обидві частини схеми, я застосував трипровідний електричний провід, куплений у найближчому магазині електротоварів. Перемикачем SA1 служить звичайний перемикач із двома галетами на кераміці. Або інший на 6 положень та 2 напрямки. Ланцюжки RC призначені для утримання реле меншим струмом після спрацьовування і запобігання перегріву обмоток при тривалому включенні. Реле РЕН34 на 12В. Усі резистори МЛТ-2 по 68 Ом. Можна резистори включити паралельно аби отримати 130 Ом в ланцюзі, які обмежують струм утримання 50мА. З =2000мкФ на 16 В. Діоди Д226 з будь-якою літерою і можуть бути будь-якого типу. Контактну групу реле я не малював. Залежить від реле. Реле спрацьовують по черзі залежно від положення перемикача SA1. На схемі показано, що К1 спрацьовує у першому положенні. К6 – в останньому. У таблиці істинності показані полярності напруги на дротах лінії 1,2,3. 73!