Що поганого можете сказати про Маламут?

UR5VFT
Позивний: UR5VFT
Has thanked: 337 times
Been thanked: 85 times

Re: Що поганого можете сказати про Маламут?

Повідомлення UR5VFT »

Vavolo писав: Вів липня 15, 2025 7:09 am Прийде Маламут, .

-  ????
Vavolo
Позивний: UR4UQZ
Has thanked: 5 times
Been thanked: 12 times

Повідомлення Vavolo »

Маламут замовляв у Олександра Піддубного з Кременчука
UR5VFT
Позивний: UR5VFT
Has thanked: 337 times
Been thanked: 85 times

Повідомлення UR5VFT »

Vavolo писав: Вів липня 15, 2025 3:10 pm Маламут замовляв у Олександра Піддубного з Кременчука

- У нас беруть у нього -https://ur8lv.com/1621771519
Vavolo

Повідомлення Vavolo »

UR5VFT писав: Сер липня 16, 2025 9:34 pm
- У нас беруть у нього -https://ur8lv.com/1621771519

Я намагався, але там черга до зими. Та і ціна 25 тисяч. Я взяв за 12 без тюнера із потужністю 20Вт. Тюнер докуплю у китайців, а 200Вт підсилювач у мене є: колись зробив безтртансформаторний на одній ГИ-6б. ;)

Вчора отримав апарат. Вже є перші результати тестування. На діапазоні 80м періодично пропадає потужність і ефір. Якщо увімкнути обхід вхідних контурів, то потужність з'являється. Вже зв'язався із продавцем, він каже що то проблема з пін діодами, він полагодить.

Друга проблема, як на мене серйозніша: погана якість телеграфної маніпуляції. Коли використовувати звичайний ключ, сигнал супроводжується тріскотом, так ніби це деренчання контактів. Кореспонденти відмічають цю проблему. Але я перепробував усі свої ключі,  пробував ставити RC фільтр між ключем і трансивером: проблема лишається. Гадаю це щось програмне. Або погане схемотехнічне рішення вхідних кіл ключа.  Якщо працювати ямбічним ключем, то все ОК. Цікаво, чи є подібна проблема у когось іще.

Vavolo

Повідомлення Vavolo »

Ось зняв на відео хрипи мого Маламута
https://youtube.com/shorts/pRPFhrm5p1k? ... D_swp4Gj6Y

Vavolo

Повідомлення Vavolo »

З хрипами розібрались: програмний косяк. Є такий параметр в налаштуваннях cw як slope. По ідеї це крутизна фронтів маніпуляції. Так ось, коли цей параметр не дорівнює нулю, сигнал у звичайного ключа починає хрипіти. 
До речі, тут цікавились спектром сигналу. Сьогодні глянув, викладаю картинки: одна для однотонального, інша для двотонального сигналу.
IMG_20250724_145046.jpg

Вкладення
IMG_20250724_145131.jpg
UR5FFR
Has thanked: 71 time
Been thanked: 552 times

Повідомлення UR5FFR »

Vavolo писав: Чет липня 24, 2025 8:45 pm З хрипами розібрались: програмний косяк. Є такий параметр в налаштуваннях cw як slope. По ідеї це крутизна фронтів маніпуляції. Так ось, коли цей параметр не дорівнює нулю, сигнал у звичайного ключа починає хрипіти. 
По ідеї цей параметр повинен формувати трапецію щоб не було викидів при маніпуляції. Погано якщо він не працює
Vavolo писав: Чет липня 24, 2025 8:45 pmДо речі, тут цікавились спектром сигналу. Сьогодні глянув, викладаю картинки: одна для однотонального, інша для двотонального сигналу.IMG_20250724_145046.jpg
Так, цікавився. Але у ближній зоні - тобто +/-20-50кгц від частоти передачі. І на діапазоні 20м або вище. На 80м там усе буде ок - можна не дивитися
Vavolo

Повідомлення Vavolo »

Резюме.

Працюю на Маламуті вже більше тижня. Раніше працював на mini SW 2019, тож буду порівнювати з ним. 
Маламут при тій само ціні, що просять за збірку SW-шки (не міні) виграє в зручності роботи і якості прийому.
Нижче наводжу суб'єктивний перелік переваг і недоліків.
Переваги.
  1. Панорамний індикатор. Дуже зручно. Працюєш не як сліпий кріт, а бачиш усю картину на діапазоні де хто працює. Не крутиш ручку навмання, намагаючись когось вислухати, а точно знаєш де працює станція, швиденько можна підскочити і встигнути відповісти на виклик. По суті уже одне це вартує того, щоби взяти Маламут.
  2. Потужність. У міні не вистачало потужності розгойдати мій підсилювач на ГИ-6б до 200Вт. Грубо коефіцієнт підсилення потужності мого підсилювача виходить в районі 10, тож потрібне джерело сигналу близько 20Вт. 
  3. Фільтри на приймання та якість сигналу. Знову виграє Маламут з велетенським відривом. У міні було лише два кварцевих фільтри з фіксованою частотою пропускання. Вузькосмуговий НЧ фільтр там відсутній як клас. У Маламута можна вибирати ширину смуги як SSB так і телеграфа дуже гнучко. Коли я ставлю ширину CW фільтра 200Гц, працювати телеграфом стає просто в кайф. Не потрібно жодних шумодавів і т.д., сама ширина смуги така, що в неї проникає доволі мало шумів, співвідношення сигнал/шум просто чудове. При цьому панорамний індикатор дозволяє дуже точно налаштуватись на частоту кореспондента.  
  4. Звучання SSB на приймання. Однозначно виграє Маламут. Апарат дуже якісно виділяє із шумів SSB сигнал навіть за малого співвідношення сигнал/шум. Коли користувався міні, мені завжди не подобалось слухати сигнали слабих станцій, на рівні шуму було дуже некомфортно, низька розбірливість. У Маламуті розбірливість слабих сигналів здається ідеальною. Можливо, знову таки за рахунок вужчого фільтру.
  5. Можливість роботи цифрою. Як на мене, цифра на коротких хвилях це вишукане збочення, але комусь це подобається.
  6. Загальна зручність роботи, використання меню тощо. Тут знову таки Маламут виграє у міньки:
  • дві ручки налаштування частоти: одна грубо, інша плавно; 
  • дуже зручна функція RIT, що вмикається/вимикається натисканням ручки валкодера;
  • можливість налаштувати на кожному діапазоні свою вихідну потужність. Це дуже зручно під час роботи із зовнішнім підсилювачем. 
  • діапазонні смугові фільтри. У міні їх немає. Не знаю чи така це вже перевага, але нехай будуть.
  • динамічне меню кнопок. Кількість кнопок для управління обмежена, але на відміну від міні, функції кнопок не фіксовані, система меню дозволяє перемикатись між десятьма наборами функційних меню, тож кожна кнопка може приймати одну з десяти функцій залежно від того, який набір меню використовується. Правда, я би волів ще мати змогу налаштовувати менюшку користувача, щоб зробити свій набір кнопок.
  • автоматичне регулювання підсилення. Мені здається, що в міні його не було зовсім.
  • можливість оперативного регулювання швидкості телеграфу в Маламуті, не залазячи глибоко в меню.
  • можливість підключення зовнішнього джерела сигналу.
  • всілякі ехо процесори та інше.  
Недоліки.
  1. Порівняно з міні можна сказати, що їх немає. І там, і там КСХ метри бажають кращого, їх покази мають досить істотну розбіжність із зовнішнім приладом Nissei RS-101, якому я вірю більше. Те саме стосується і S-метрів, хоча мені здається, що в Маламуті S-метр кращий. 
  2. Телеграфний ключ. Тут міні виграє, бо має можливість роботи не лише простим ключем та ямбічними педлами, а також іще має симуляцію напівавтоматичного ключа (бага). Комусь це може бути важливо. Також міні має можливість вибору між ямбічним режимом А та В, чого немає в Маламуті. Там реалізовано лише один режим В. Про глюки із роботою простого ключа було написано вище. Я так підозрюю, що автор Маламута не дуже поважає телеграф.
  3. Відсутність можливості налаштувати меню під себе
  4. Купа функцій, які не працюють, або важко розібратися до кінця як вони працюють. Наприклад, коли я вмикаю DNR, то кількість шумів має зменшуватись, але вона чомусь збільшується. Взагалі по апарату дуже скупа інформація. Відсутність нормальної інструкції. Є функції в меню (наприклад той же шумодав), але жодного пояснення як їх налаштовувати.
Загальне враження таке: зараз можна за практично ті само гроші (+/-300USD) придбати SW20xx із вихідною потужністю 35-40Вт та Маламут. Як на мене, SW-шка вщент програє Маламуту з розгромним рахунком. Мені важко сказати чи в неї існує бодай одна перевага. 

Vavolo

Повідомлення Vavolo »

UR5FFR писав: Але у ближній зоні - тобто +/-20-50кгц від частоти передачі.

Ой йой! Подивився на спектр зблизька: мама моя! Це дійсно там ширина телеграфного сигналу виходить 3кГц чи це у мене аналізатор такий?

IMG_20250726_000048.jpg
IMG_20250726_000255.jpg

Vavolo

Повідомлення Vavolo »

Продовжив експерименти зі спектроаналізатором. Подав на нього синус із вбудованого в осцилограф Keysight генератора. Картина приблизно та ж сама: ширина спектру десь 3кГц.
IMG_20250726_090643.jpg
 Висновок: мабуть у синтезатора частоти спектроаналізатора неслаба власна ширина спектру (фазові шуми ?). Коротше, не годиться він для вимірів спектру в ближній зоні. Треба буде подивитись спектр Маламута на роботі точнішими приладами.

Відповісти