Нове - це добре забуте старе

Відповісти
Пенсіонер
Has thanked: 8 times
Been thanked: 83 times

Нове - це добре забуте старе

Повідомлення Пенсіонер »

Трапляється так, що різні люди створюють однакові речі не маючи контактів між собою.Вважаю випадки незалежного знаходження однакових технічних рішень цілком природнім явищем, адже для цього є основа у вигляді теорії, яку знають багато людей. Особисто колись винайшов дрібницю і дуже пишався собою, а потім десь через тиждень натрапив в інтернеті на свій «винахід». Тому цілком вірно вважати, що нове – це щось раніше невідоме або давно забуте старе. Іноді зазначають що слугувало поштовхом для осяяння, іноді ні. Ні на що не натякаю.
Наводжу тільки факти без коментарів. Якби свого часу не було публікацій в радіоаматорських виданнях, то і не було б про що говорити.
Зараз просто для порівняння. Можливо у когось є інформація про інші співпадіння (тільки факти).

В цьому прикладі конструкція антени однакова, не дивлячись на використання її на різних пасмах.
В Р №2 за 1969 рік є коротенька стаття Э. Елиневича UR2CG «Антенна с управляемой характеристикой».
В R/9 за грудень 1935 року викладена стаття M. McClaughry W9LZQ “A non-rotatable beam antenna”. 
UR2CG 1.png
UR2CG 2.png
W9LZQ 1.png
W9LZQ 2.png
W9LZQ 2.png (55.11 Кіб) Переглянуто 2104 разів

Пенсіонер

Re: Нове - це добре забуте старе

Повідомлення Пенсіонер »

В Р №3 за 2004 рік опублікована стаття И. Гончаренко «Индикатор КСВ-метра».
В журналі «73 Magazine» №5 за 1969 рік надрукована стаття J. Prosser K3WRW “A Direct-Reading SWR Indicator”.

Індікатор КСХ 1.png
Індікатор КСХ 2.png
Індікатор КСХ 3.png
Індікатор КСХ 4.png

Пенсіонер

Повідомлення Пенсіонер »

В Р №7 за 2003 рік є стаття С. Макаркина «Однодиапазонная антенна быстрого развертывания».
QST №6 за 1961 рік опублікована стаття W. Czerwinski W2JTJ “Coaxial Transformer for Voltage-Fed Antennas”.

Однопасмова антена 1.png
Однопасмова антена 2.png
Однопасмова антена 3.png
Однопасмова антена 3.png (219.82 Кіб) Переглянуто 2096 разів

UR5FFR
Has thanked: 85 times
Been thanked: 640 times

Повідомлення UR5FFR »

Пенсіонер писав: Нед жовтня 12, 2025 10:51 am Трапляється так, що різні люди створюють однакові речі не маючи контактів між собою 
А буває і так що люди навмисно "забувають" вказати першоджерело. Я взагалі до публікацій в радянських виданнях відношусь дуже скептично. Багато чого на перевірку має зарубіжні коріння. Я ще можу якось зрозуміти часи "совка" коли пиз.. "заімствовалі" досить масштабно всюди де могли дотягнутися, але після 91го року вже не було таких ідеологічних обмежень, але нарід за поребриком уперто тібрів та видавав за своє. Бувало тібрили навіть у своїх колег по цеху та співвітчизників. То мабуть щоб не сбивати приціл :) Отак і з'являються підсилювачі імені Пупкін та змішувачі імені Васі, хоча це все усе було винайдено за десятки років до них.
Vavolo
Позивний: UR4UQZ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 15 times

Повідомлення Vavolo »

Якось я послав в журнал Радіо свою статтю з оригінальною ідеєю простого ВЧ вольтметра із лінійною шкалою. Статтю не опублікували. Натомість в наступному номері вийшла стаття іншого автора з украденою в мене ідеєю.

UR5FFR
Has thanked: 85 times
Been thanked: 640 times

Повідомлення UR5FFR »

Vavolo писав: Нед жовтня 12, 2025 6:47 pm Якось я послав в журнал Радіо свою статтю з оригінальною ідеєю простого ВЧ вольтметра із лінійною шкалою. Статтю не опублікували. Натомість в наступному номері вийшла стаття іншого автора з украденою в мене ідеєю.
Журнал Радіо з 90х років почав друкувати дуже обмежене коло придворних авторів. Тобто ті ж самі автори по декілька публікацій за рік. Звісно що якість цих "публікацій" така собі, багато повторів та багато конструкцій в використанні яких взагалі немає ніякого сенсу. На мою думку журнал перестав бути цікавим. Зате усе по плану та матеріалів є на рік уперед.
PS опублікувати свою статтю в інтернеті не думали?
Vavolo
Позивний: UR4UQZ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 15 times

Повідомлення Vavolo »

Це було в 90-ті роки. Тоді ще не було інтернету.
Konstantin M
Позивний: Us1g__
Has thanked: 32 times
Been thanked: 10 times

Повідомлення Konstantin M »

UR5FFR писав: Нед жовтня 12, 2025 8:34 pm
Vavolo писав: Нед жовтня 12, 2025 6:47 pm Якось я послав в журнал Радіо свою статтю з оригінальною ідеєю простого ВЧ вольтметра із лінійною шкалою. Статтю не опублікували. Натомість в наступному номері вийшла стаття іншого автора з украденою в мене ідеєю.
Журнал Радіо з 90х років почав друкувати дуже обмежене коло придворних авторів.

Ну звичайно, десь %70 там була інформація не технічного змісту, Але було багато простых схем для повторения. Я 40 років тому зробив трансівер Лаповка на 160м один до одного. В схемі була лише одна помилка - малий ток покоя вихідного транзистора. В телеграфі працював Чудово, а в ssb "гавкав". Поміняв резистор і все запрацювало. Досі згадую з теплом та вдячністю. А підсилювач нч Агеева! в гаражі ще лежить. Та й багато чого простого та цікавого.
Відповісти