Що поганого можете сказати про Маламут?

UR5FFR
Has thanked: 71 time
Been thanked: 552 times

Re: Що поганого можете сказати про Маламут?

Повідомлення UR5FFR »

Я дещо поясню стосовно спектру у ближній зоні і чому це важливо. Маламут це SDR (не плутати з DDC). Будь який сдр дуже чутливий до амплітудно-фазовогу розбалансу. Як результат маємо дзеркальний канал якій відстоїть на подвійну ультразвукову ПЧ яка зазвичай становить десь 10-12кГц. При прийманні це можна усунути програмно - є алгоритми для автоматичної компенсації розбалансу. Але на передачу я таких алгоритмів не бачив щоб хтось робив у аматорських розробках. Розбаланс збільшується з ростом частоти. На частотах до 10МГц він майже не відчутний, але починаючи з 14МГц та вище він вже досить помітний та приводить до досить суттєвої амплітуди у дзеркальному каналі.

Як можна це перевірити. У режимі приймання подати через атенюатор сигнал з ГСС з рівнем S9+20, змінюючи частоту налаштування приймача (або  частоту ГСС) перевірити що на панорамі лише одна "палка". У режимі передачі дивитися спектроаналізатором зайві канали передачі на відстані 20-30кГц від основної частоти. Робити це потрібно на діапазоні 20м або 15м
UT8AS
Позивний: UT8AS
Has thanked: 22 times
Been thanked: 30 times

Повідомлення UT8AS »

Vavolo писав: П'ят липня 25, 2025 7:42 am ...Мені важко сказати чи в неї існує бодай одна перевага...

Всім доброго часу доби! Таке враження, що всіх влаштовує щось типу "балалайка" з великою кількістю пимпочок і налаштувань. А чи спробували ви хоч раз приймати якогось DX-а, коли поруч, кГц 10, стоїть ще один, такий самий, а між ними пару тисяч викликаючих з НЕ одним кВт? Як себе реально поведе цей Маламут? Я не говорю вже про великі змагання...Полялякать в ефірі можна й на апараті з двома-трьома регулюваннями, аби не "засмічувати" сусідам діапазон... Вибачте, це не для образи...ніколи не рекламував жодного апарату, але міг порівняти в реальному етері...

UR5FFR

Повідомлення UR5FFR »

UT8AS писав: Суб липня 26, 2025 7:38 amТаке враження, що всіх влаштовує щось типу "балалайка" з великою кількістю пимпочок і налаштувань. А чи спробували ви хоч раз приймати якогось DX-а, коли поруч, кГц 10, стоїть ще один, такий самий, а між ними пару тисяч викликаючих з НЕ одним кВт? Як себе реально поведе цей Маламут?
SW - це така ж сама "балалайка" тільки без пімпочек :) З динамікою у SW усе дуже поганно, тому що там фільтр першої ПЧ 45МГц дуже широкий (15кГц) а після нього стоїть другий змішувач на TA7358, яка повністю гробить усю динаміку у смузі пропускання фільтра. А щоб остаточно вбити ДД поза смугою пропускання після першого змішувача, який начебто на ключах та повинен мати досить високі параметри, стоїть дуже слабкий підсилювач. Так що SW - це апарат не для контестів та пайлапу. Це дуже проста та бюджетна "балалайка".

Якщо порівнювати по ДД з супером то треба брати нормальний тракт в вузьким першим КФ, ключовим змішувачем та postmixer amplifier який споживає не менше 0,5-1Вт по живленню

Vavolo
Позивний: UR4UQZ
Has thanked: 5 times
Been thanked: 12 times

Повідомлення Vavolo »

UT8AS писав: Суб липня 26, 2025 7:38 am Таке враження, що всіх влаштовує щось типу "балалайка" з великою кількістю пимпочок і налаштувань.

Я за всіх не розписувався, це виключно моя особиста думка. Та й кількість налаштувань у Маламуті не така вже й велика.
А чи спробували ви хоч раз приймати якогось DX-а, коли поруч, кГц 10, стоїть ще один, такий самий, а між ними пару тисяч викликаючих з НЕ одним кВт?

Я на міні зі 100Вт підсилювачем пробивав пайл-апи на SSB. Поруч працювали італійці та німці з кіловатними підсилювачами. Справа не у технічних параметрах чи потужності, справа у спектрі сигналу. Якщо сигнал виділяється, на нього клюнуть. До речі, різниця між 200Вт і 800Вт - це лише шість децибел, або одна поділка S-метра.
Я не говорю вже про великі змагання...Полялякать в ефірі можна й на апараті з двома-трьома регулюваннями

Не всім потрібні змагання. По правді я їх ненавиджу. Чомусь саме по вихідних коли у людей є вільна година попрацювати в ефірі, всі діапазони заповнюються цими скаженими cq test. Це все одно, що на вихідні усі дороги в місті виділяти для автогонок. Дискримінація тих, хто хоче спокійно "полялякати".

UY2ZA
Позивний: UY2ZA
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times

Повідомлення UY2ZA »

Цікаво, а що чує вухо на приймачі, коли через Маламут передається цей один тон?
Vavolo

Повідомлення Vavolo »

UY2ZA писав: Суб липня 26, 2025 6:26 pm Цікаво, а що чує вухо на приймачі, коли через Маламут передається цей один тон?

Нормальний тон. Кореспонденти дають дев'ятку.
Vavolo

Повідомлення Vavolo »

Ось що вийшло побачити з китайським спектроаналізатором  в ближній зоні на діапазоні 28 МГц.

На першій картинці я зняв для референсу наведений на антенне гніздо сигнал гетеродину коли апарат знаходиться і режимі прийому. Це я так розумію, чистий синус у відображенні спектроаналізатора.
IMG_20250727_082408.jpg
На другій картинці натиснуто кнопку передачі в режимі SSB, але повне мовчання в мікрофон.
IMG_20250727_085031.jpg
 На третій картинці спектр сигналу в режимі SSB передачі під час гучного "а-а-а" перед мікрофоном.

IMG_20250727_082240.jpg
 Як на мене, нічого кримінального. Що скажуть шановні експерти?

Vavolo

Повідомлення Vavolo »

Тепер стосовно приймача. Оцінив його роботу на приймання в діапазоні 14МГц. Маю лише один генератор, тож подавав один синус на вхід і дивився на прийом в режимах телеграфу та SSB.

В режимі телеграфу, як на мене, взагалі все ідеально. Навіть за рівнів сигналу +65дБ по S метру (далі всі децибели я наводжу по шкалі S-метра, тобто S9=0дБ=50мкв) я не чую жодних паразитних свистів, коли відстроюватись від сигналу на будь-яку дистанцію. Хоча на панорамі починають виднітись якісь артефакти вже після сили сигналу +30дБ, але коли я намагаюсь перестроїтись на ці нібито сигнали, вони від мене втікають. Не знаю як би вигляділа картина, коли би на діапазоні були присутні поруч два такі сильні сигнали, але з одним картина просто чудова. 

В SSB режимі не все так чудово. Дзеркальний канал виходить по факту як у приймачі прямого перетворення - на відстані 6 кГц від основного сигналу. Він починає з'являтись ледь чутно на фоні шумів за сили сигналу +30дБ. Тобто коли у вас поруч якийсь сильний сусід, якого чутно на антену на рівні +30дБ, ви чутимете його заваду на рівні трьох-чотирьох (?) балів S-метра. Чотири бали це -30дБ. Тобто грубо оціночний динамічний діапазон виходить +30-(-30)=60дБ. Не так вже й погано. У випадку DXсингу така ситуація величезна рідкість, ну а в тестах: кого ви ловитимете на рівні шумів? Як на мене усі ці балачки про необхідність в тестах великого динамічного діапазону приймача - не більше ніж маркетинг. Там ніхто не вишукує слабих сигналів, усі луплять кіловатами і працюють з тим, кого гарантовано почують. Хіба у вас під боком сусід, який наводить на вашій антені +60дБ, але й тоді ви його почуєте, лише коли він знаходиться в дзеркальному каналі, тобто за 6кГц від вас. 

Vavolo

Повідомлення Vavolo »

До речі, про деіксів і пайлапи. Щойно забульбенив гаїтянина на 17 метрах телеграфом, пробивши пайл-ап. Так що працювати можна.
UR5FFR

Повідомлення UR5FFR »

Vavolo писав: Нед липня 27, 2025 7:41 amХоча на панорамі починають виднітись якісь артефакти вже після сили сигналу +30дБ, але коли я намагаюсь перестроїтись на ці нібито сигнали, вони від мене втікають.
Ви на ці сигнали не зможете перестроїтися, бо це дзеркальний канал на панорамі. Тобто там сигналу по факту немає, але панорама показує нібито є. +30 це досить небагато. Якби зробили нормальний алгоритм компенсації дисбалансу то ніяких дзеркалок ви б не побачили ні при +30, ні вище. Бачу що так і не зробили
Відповісти