Що поганого можете сказати про Маламут?
-
- Has thanked: 71 time
- Been thanked: 552 times
Re: Що поганого можете сказати про Маламут?
Я дещо поясню стосовно спектру у ближній зоні і чому це важливо. Маламут це SDR (не плутати з DDC). Будь який сдр дуже чутливий до амплітудно-фазовогу розбалансу. Як результат маємо дзеркальний канал якій відстоїть на подвійну ультразвукову ПЧ яка зазвичай становить десь 10-12кГц. При прийманні це можна усунути програмно - є алгоритми для автоматичної компенсації розбалансу. Але на передачу я таких алгоритмів не бачив щоб хтось робив у аматорських розробках. Розбаланс збільшується з ростом частоти. На частотах до 10МГц він майже не відчутний, але починаючи з 14МГц та вище він вже досить помітний та приводить до досить суттєвої амплітуди у дзеркальному каналі.
Як можна це перевірити. У режимі приймання подати через атенюатор сигнал з ГСС з рівнем S9+20, змінюючи частоту налаштування приймача (або частоту ГСС) перевірити що на панорамі лише одна "палка". У режимі передачі дивитися спектроаналізатором зайві канали передачі на відстані 20-30кГц від основної частоти. Робити це потрібно на діапазоні 20м або 15м
Як можна це перевірити. У режимі приймання подати через атенюатор сигнал з ГСС з рівнем S9+20, змінюючи частоту налаштування приймача (або частоту ГСС) перевірити що на панорамі лише одна "палка". У режимі передачі дивитися спектроаналізатором зайві канали передачі на відстані 20-30кГц від основної частоти. Робити це потрібно на діапазоні 20м або 15м
-
- Позивний: UT8AS
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 30 times
Всім доброго часу доби! Таке враження, що всіх влаштовує щось типу "балалайка" з великою кількістю пимпочок і налаштувань. А чи спробували ви хоч раз приймати якогось DX-а, коли поруч, кГц 10, стоїть ще один, такий самий, а між ними пару тисяч викликаючих з НЕ одним кВт? Як себе реально поведе цей Маламут? Я не говорю вже про великі змагання...Полялякать в ефірі можна й на апараті з двома-трьома регулюваннями, аби не "засмічувати" сусідам діапазон... Вибачте, це не для образи...ніколи не рекламував жодного апарату, але міг порівняти в реальному етері...
-
SW - це така ж сама "балалайка" тільки без пімпочекUT8AS писав: ↑Суб липня 26, 2025 7:38 amТаке враження, що всіх влаштовує щось типу "балалайка" з великою кількістю пимпочок і налаштувань. А чи спробували ви хоч раз приймати якогось DX-а, коли поруч, кГц 10, стоїть ще один, такий самий, а між ними пару тисяч викликаючих з НЕ одним кВт? Як себе реально поведе цей Маламут?

Якщо порівнювати по ДД з супером то треба брати нормальний тракт в вузьким першим КФ, ключовим змішувачем та postmixer amplifier який споживає не менше 0,5-1Вт по живленню
-
- Позивний: UR4UQZ
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 12 times
Я за всіх не розписувався, це виключно моя особиста думка. Та й кількість налаштувань у Маламуті не така вже й велика.
Я на міні зі 100Вт підсилювачем пробивав пайл-апи на SSB. Поруч працювали італійці та німці з кіловатними підсилювачами. Справа не у технічних параметрах чи потужності, справа у спектрі сигналу. Якщо сигнал виділяється, на нього клюнуть. До речі, різниця між 200Вт і 800Вт - це лише шість децибел, або одна поділка S-метра.А чи спробували ви хоч раз приймати якогось DX-а, коли поруч, кГц 10, стоїть ще один, такий самий, а між ними пару тисяч викликаючих з НЕ одним кВт?
Не всім потрібні змагання. По правді я їх ненавиджу. Чомусь саме по вихідних коли у людей є вільна година попрацювати в ефірі, всі діапазони заповнюються цими скаженими cq test. Це все одно, що на вихідні усі дороги в місті виділяти для автогонок. Дискримінація тих, хто хоче спокійно "полялякати".Я не говорю вже про великі змагання...Полялякать в ефірі можна й на апараті з двома-трьома регулюваннями
-
-
Ось що вийшло побачити з китайським спектроаналізатором в ближній зоні на діапазоні 28 МГц.
На першій картинці я зняв для референсу наведений на антенне гніздо сигнал гетеродину коли апарат знаходиться і режимі прийому. Це я так розумію, чистий синус у відображенні спектроаналізатора. На другій картинці натиснуто кнопку передачі в режимі SSB, але повне мовчання в мікрофон. На третій картинці спектр сигналу в режимі SSB передачі під час гучного "а-а-а" перед мікрофоном.
Як на мене, нічого кримінального. Що скажуть шановні експерти?
На першій картинці я зняв для референсу наведений на антенне гніздо сигнал гетеродину коли апарат знаходиться і режимі прийому. Це я так розумію, чистий синус у відображенні спектроаналізатора. На другій картинці натиснуто кнопку передачі в режимі SSB, але повне мовчання в мікрофон. На третій картинці спектр сигналу в режимі SSB передачі під час гучного "а-а-а" перед мікрофоном.
Як на мене, нічого кримінального. Що скажуть шановні експерти?
-
Тепер стосовно приймача. Оцінив його роботу на приймання в діапазоні 14МГц. Маю лише один генератор, тож подавав один синус на вхід і дивився на прийом в режимах телеграфу та SSB.
В режимі телеграфу, як на мене, взагалі все ідеально. Навіть за рівнів сигналу +65дБ по S метру (далі всі децибели я наводжу по шкалі S-метра, тобто S9=0дБ=50мкв) я не чую жодних паразитних свистів, коли відстроюватись від сигналу на будь-яку дистанцію. Хоча на панорамі починають виднітись якісь артефакти вже після сили сигналу +30дБ, але коли я намагаюсь перестроїтись на ці нібито сигнали, вони від мене втікають. Не знаю як би вигляділа картина, коли би на діапазоні були присутні поруч два такі сильні сигнали, але з одним картина просто чудова.
В SSB режимі не все так чудово. Дзеркальний канал виходить по факту як у приймачі прямого перетворення - на відстані 6 кГц від основного сигналу. Він починає з'являтись ледь чутно на фоні шумів за сили сигналу +30дБ. Тобто коли у вас поруч якийсь сильний сусід, якого чутно на антену на рівні +30дБ, ви чутимете його заваду на рівні трьох-чотирьох (?) балів S-метра. Чотири бали це -30дБ. Тобто грубо оціночний динамічний діапазон виходить +30-(-30)=60дБ. Не так вже й погано. У випадку DXсингу така ситуація величезна рідкість, ну а в тестах: кого ви ловитимете на рівні шумів? Як на мене усі ці балачки про необхідність в тестах великого динамічного діапазону приймача - не більше ніж маркетинг. Там ніхто не вишукує слабих сигналів, усі луплять кіловатами і працюють з тим, кого гарантовано почують. Хіба у вас під боком сусід, який наводить на вашій антені +60дБ, але й тоді ви його почуєте, лише коли він знаходиться в дзеркальному каналі, тобто за 6кГц від вас.
В режимі телеграфу, як на мене, взагалі все ідеально. Навіть за рівнів сигналу +65дБ по S метру (далі всі децибели я наводжу по шкалі S-метра, тобто S9=0дБ=50мкв) я не чую жодних паразитних свистів, коли відстроюватись від сигналу на будь-яку дистанцію. Хоча на панорамі починають виднітись якісь артефакти вже після сили сигналу +30дБ, але коли я намагаюсь перестроїтись на ці нібито сигнали, вони від мене втікають. Не знаю як би вигляділа картина, коли би на діапазоні були присутні поруч два такі сильні сигнали, але з одним картина просто чудова.
В SSB режимі не все так чудово. Дзеркальний канал виходить по факту як у приймачі прямого перетворення - на відстані 6 кГц від основного сигналу. Він починає з'являтись ледь чутно на фоні шумів за сили сигналу +30дБ. Тобто коли у вас поруч якийсь сильний сусід, якого чутно на антену на рівні +30дБ, ви чутимете його заваду на рівні трьох-чотирьох (?) балів S-метра. Чотири бали це -30дБ. Тобто грубо оціночний динамічний діапазон виходить +30-(-30)=60дБ. Не так вже й погано. У випадку DXсингу така ситуація величезна рідкість, ну а в тестах: кого ви ловитимете на рівні шумів? Як на мене усі ці балачки про необхідність в тестах великого динамічного діапазону приймача - не більше ніж маркетинг. Там ніхто не вишукує слабих сигналів, усі луплять кіловатами і працюють з тим, кого гарантовано почують. Хіба у вас під боком сусід, який наводить на вашій антені +60дБ, але й тоді ви його почуєте, лише коли він знаходиться в дзеркальному каналі, тобто за 6кГц від вас.
-
Ви на ці сигнали не зможете перестроїтися, бо це дзеркальний канал на панорамі. Тобто там сигналу по факту немає, але панорама показує нібито є. +30 це досить небагато. Якби зробили нормальний алгоритм компенсації дисбалансу то ніяких дзеркалок ви б не побачили ні при +30, ні вище. Бачу що так і не зробили